Yüzeye Açık Kusurları Ortaya Çıkarma

Boya Penetrant Testinin Faydaları

  1. • Anında sonuçlar
  2. • Test için minimum yüzey hazırlığı
  3. • Kalıcı bir test kaydı
  4. • Dahil edilen değerlendirme ve radyograf sonuçlarının yorumlanması

Boya Penetrant Testi Ne İçin Kullanılır?

Bu NDT işlemi genellikle, çatlama gibi daha büyük yüzey kusurları riskinden muzdarip dövme, kaynaklı veya döküm bileşenlerdeki kusurları tespit etmek için kullanılır. Boya nüfuz edici kaynak muayenesi, NDT ekibimiz için ortak bir hizmettir.

CURIE, Havacılık, Otomotiv, Enerji ve Gaz, İnşaat ve Mühendislik dahil olmak üzere çok çeşitli endüstri sektörleriyle çalışmaktadır ve hem yerinde hem de akredite laboratuvarımızda boya penetrasyon testi sağlayabilmekteyiz. Test tesisimizde, işlenmiş parça ve bileşenlerin parti miktarlarını incelemek için bir UV daldırma tank sistemi kullanabiliyoruz.

Boya Penetrant Testi, son derece portatif olduğu için de popülerdir, bu da onu yerinde test ederken veya yüzey süreksizliklerini kontrol ederken oldukça kullanışlı hale getirir.

Boya Penetran Testi Nasıl Çalışır?

Boya Penetrant Testi işlemi, bir sıvının kılcal hareketle yüzeyi kıran bir kusura çekilebilme kabiliyetine dayanır.

İlk adım, penetrantı uygulamadan önce test edilen bileşeni temizlemektir. Daha sonra su veya solvent bazlı görünür veya floresan bir boya daha sonra bileşenin yüzeyine püskürtme, fırçalama, daldırma veya bileşenin penetrant boyaya tamamen daldırılması gibi çeşitli uygulamalarla uygulanır.

Nüfuz etme süresi veya bekleme süresi boyunca, renkli boya, kapiler etki yoluyla bileşende olabilecek herhangi bir yüzey kırma kusuruna nüfuz eder. Penetrasyon süresinin uzunluğu, kullanılan boya veya penetranta bağlıdır.

Fazla penetrant daha sonra test edilen bileşenin yüzeyinden kurutulmadan önce çıkarılır. Daha sonra bir geliştirici ajan uygulanır. Geliştirici ajan, penetrantı herhangi bir yüzey kırma kusurundan ve ters bir kılcal etki işlemiyle yüzeye çeker. Bu, görsel inceleme ve raporlama için hazır olan bileşendeki herhangi bir kusuru ortaya çıkaran görünür bir gösterge oluşturur.

Denetçilerimiz daha sonra kullanılan penetrant türüne bağlı olarak beyaz ışık veya ultraviyole ışık kullanarak görsel bir inceleme gerçekleştirir. (Renkli kontrast penetrant için beyaz ışık ve floresan boyalar için ultraviyole ışık.)

+